rodeli

Tips voor de mooiste design kinderkamer

De kinderkamer is dé plek waar je kind helemaal zichzelf kan zijn en op kan gaan in zijn eigen fantasiewereld. Een mooi interieur is daarom erg belangrijk, het helpt je kind zich niet alleen thuis te voelen maar ook om tot rust te komen, zich te concentreren en inspiratie op te doen voor nieuwe avonturen.

Samen een thema kiezen

Kinderen weten zelf heel goed wat ze willen, het is daarom erg belangrijk om je kind te betrekken bij het ontwerpen van zijn of haar kamer. Welke thema spreekt ze aan, welke kleuren vinden ze mooi en welke indeling past het beste bij de manier waarop ze spelen? Je kunt het allemaal samen met je kind bepalen, voor het beste resultaat.

Avontuur thema’s zijn dé trend

Qua thema kun je echt alle kanten op, van stoer tot romantisch en van de jungle tot het ruimteschip. Tegenwoordig kun je in veel winkels speciale muurdecoraties, behang, gordijnen, bed textiel, verlichting en vloerkleden kopen voor allerlei thema’s en kleurpatronen. Dit seizoen doen vooral avontuur thema’s het goed, hierbij moet je denken aan de oceaan, de jungle, piraten, ridders en noem maar op.

Romantisch wordt nooit saai

Meiden die liever geen avontuurlijke kinderkamer willen hebben, kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een romantische kamer. Hierbij kun je denken aan pasteltinten zoals paars of roze, gecombineerd met lichtgrijs, wit of lichtbruin. Op deze manier wordt de kamer niet te ‘zoet’ en blijven de kleuren mooi in balans. Kies voor vrolijke en kleurrijke accenten in de gordijnen of in een mooi, groot vloerkleed bijvoorbeeld. Prints uit de natuur, stippen en verticale strepen doen het altijd goed in een romantisch interieur.

Waarom een kinderkamer rust uit moet stralen

Een goede tip voor een design kinderkamer met een thema is om te zorgen dat je het thema met mate toepast. Te veel van het goede kan namelijk een averechts effect hebben en ervoor zorgen dat je kind niet goed kan ontspannen in zijn of haar kamer. Zorg dus voor genoeg neutrale elementen, zoals minstens één muur die rust uitstraalt, bijvoorbeeld door middel van een effen kleur en zonder decoraties. Kies je ervoor om behang te gebruiken, kies dan een rustige kleur of patroon, of behang slechts één muur in plaats van allemaal.

Maak opruimen gemakkelijk

Daarnaast is het belangrijk om te investeren in een mooi en praktisch opbergmeubel. Niet alleen helpt dit kinderen bij het netjes opbergen van hun spullen, het heeft ook een kalmerend effect als er niet te veel losse spullen in de kamer staan omdat ze netjes zijn opgeborgen. Vooral voor jonge kinderen kan een netjes opgeruimde kamer het spelen extra stimuleren. Wanneer jonge kinderen te veel speelgoed om zich heen zien, hebben ze nog weleens moeite met het kiezen en het concentreren op één ding, omdat ze te veel afgeleid worden. Voor oudere kinderen is een rustgevende kamer een prima plek om huiswerk te maken.

Een slim ingerichte kamer heeft dus veel voordelen voor je kind, op allerlei vlakken. Welke design kinderkamer ga jij met je kind maken?