Problemen met een lekkage?

Elke lekkage is vervelend. Van een lekkende kraan die de hele dag door druppelt, kun je op een gegeven moment gestoord worden. Lekkende kranen en douchekoppen kunnen best door een amateur-klusser worden opgelost. Maar betreft het een gaslek, daklekkage of een serieus lek bij een toilet, dan zal de lekkagespecialist moeten worden ingeroepen. Ernstige lekkages kunnen min of meer worden voorkomen, door regelmatig alle kranen, leidingen etc. langs te lopen en te controleren. Maar soms, zoals een lek aan een dak, is dit niet te voorkomen. Lekkages kunnen te maken hebben met uitdrogend materiaal of veroudering.

Het lek opzoeken

De lekkagespecialist is in staat om snel en veilig een lekkende leiding op te sporen. De oorsprong van een lekkage is het meeste werk. Lekkages repareren is voor deze specialist dagelijks werk. Hij heeft veel ervaring met waterleidingen, dus ook snel in staat de lekkage op te lossen. Er zijn een aantal verschillende methodes die gebruikt worden om lekkages op te sporen. Het is onmogelijk om één standaardmethode toe te passen. De juiste detectie-apparatuur is nodig om bijvoorbeeld lekkages op te sporen aan waterleidingen, drukloze afvoerleidingen, platte daken en leidingen van de vloerverwarming. Speciale meet- en detectietechniek kunnen ervoor zorgen de exacte plek te vinden. Zonder hak- en breekwerk kan een lekkagespecialist met deze manier van werken de lekkage opsporen.

Het verhelpen van een ernstige lekkage

De lekkagespecialist is in staat om vele lekkages het hoofd te bieden. Moet er eventueel toch wat weggebroken worden om deze te verhelpen, dan zal dit op een voorzichtige manier gebeuren. Vocht tast elk materiaal aan, dus er moet een oplossing worden gevonden om het gat te dichten. Een loodgietersbedrijf met lekkagespecialisten in dienst is de juiste beslissing. Het kan zomaar zijn dat een lek is ontstaan bij de buren. Een professioneel loodgieter heeft dit snel door en zal de nodige maatregelen nemen.

De meest voorkomende plekken waar een waterlekkage kan ontstaan zijn:

  • Badkamer, keuken en toiletruimte
  • Airco, CV en de vloerverwarming
  • De kelder, het platte dak en de kelderruimte

Met de nodige apparatuur, welke een erkend loodgietersbedrijf in huis heeft zal een lekkagespecialist aan het werk gaan en het lek ook daadwerkelijk vinden. Soms zal het nodig zijn om te slopen. Een afvoer van een bad kan lekkage vertonen. Deze afvoer loopt vaak onder de badkamervloer. Slopen van de vloer is dan niet te voorkomen om het karwei te klaren.

Een aantal methodes die gebruikt worden om een waterlekkage op te sporen zijn:

  • Opsporing met een camera, de zogenaamde endoscopiemethode
  • Door vochtmetingen te doen
  • Een rookproef uitvoeren

De rookproef

Een endoscopie of vochtmeting is wel duidelijk maar wat is een rookproef?

De rookproef kan op professionele wijze een daklekkage op sporen. Er wordt rook onder de dakbedekking geblazen en waar rook naar buiten komt zal waarschijnlijk het lek zitten. Waar de rook naar buiten komt kan regenwater naar binnen lopen.

Hoe gaat de lekkagespecialist te werk.

Er wordt een gaatje in de dakbedekking gemaakt. Deze techniek is mogelijk bij niet-verkleefde kunststof of bitumen. Door dit gaatje wordt vervolgens rook onder het dak geblazen. De rook, die onder druk een uitweg zal zoeken, komt via de kortste weg weer naar buiten. Een simpele oplossing voor een meestal groot probleem. Is het lek eenmaal gevonden dan zal de reparatie vakkundig worden uitgevoerd.